was successfully added to your cart.

Seitan Chefs in Den Haag, vegetarische hoofdstad van Nederland

By 30 november, 2015Nieuws

plantage sc

Vorig jaar werd Den Haag al uitgeroepen tot vegetarische hoofdstad van Nederland. Het Haagse kent veel keus voor mensen die geen vlees willen eten. De Nederlandse Vegetariersbond gaf de titel “Vegetarische Hoofdstad” na een inventarisatie van alle eethuisjes en winkels. Den Haag telt minstens tien vegetarische restaurants, een speciale toko en een slagerij waar geen vlees van dieren wordt verkocht. In november werd de lijst verrijkt met een super cool vegetarisch concept, en kreeg De Pier in Scheveningen de primeur. Speciaal voor The Foodtruck SHACK creëerden Ronald Laurens en Daan Broeckman het menu PLANTAGE. Hardrock vegan streetfood gerechten met een werelds tintje zoals The Dutch Weed Burger, Creoolse kipnuggets, Red Hot Chickie en hun signature dish; de Vöner Kapsalon op basis van Seitan.

Wat is Seitan precies?

Seitan is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit en wordt gemaakt van tarwemeel en water. Oorspronkelijk komt Seitan uit Japan, waar het al honderden jaren op traditionele wijze wordt bereid. Door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe-eiwit, de gluten, achter. De glutenmassa wordt in water of (vegetarische) bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak. Het eiwitgehalte van seitan bedraagt 20-25 procent. Seitan bevat voldoende ijzer, maar geen vitamine B12 en te weinig vitamine B1, en is daarmee geen voedingskundig volwaardige vleesvervanger, maar zo af en toe voor de afwisseling seitan eten, of een andere kant-en-klaar vleesvervanger, is prima. Seitan is niet geschikt voor mensen met een gluten allergie.

De Seitan Chefs hebben het afgelopen seizoen diverse festivals en evenmenten aangedaan met hun ambachtelijk broodje Vöner en de vegan kebab. Het was een eer om ze op het kookpodium te mogen verwelkomen als allereerste foodtruck crew met een vegetarisch concept. Op maandag 29 november zijn ze er voor het laatst. Wil je nog komen eten, reserveer dan via letters@reizendesterren.org, dan ben je verzekerd van een plekje! Heb je de Seitan Chefs gemist bij The Foodtruck SHACK op de Pier? Niet getreurd! Binnenkort zijn ze weer overal in het land te vinden en kun je ze ook exclusief boeken voor zakelijke evenementen. Zoek op Seitan Chefs in de Reizende Sterren App en bekijk hun agenda.